Jöleli işkembe çorbası nasıl yapılır, tarifi nedir?

Geleneksel bir Anadolu lezzeti olan jöleli işkembe çorbası, sıcak yaz günlerinde serinletici bir alternatif sunuyor. İşkembenin doğal bağ dokuları sayesinde soğuduğunda jöle kıvamına gelen bu çorba, özel baharatlarla zenginleştirilerek hazırlanıyor. Temizlenmiş işkembenin uzun süre pişirilmesi ve buzdolabında dinlendirilmesiyle ortaya çıkan bu ferahlatıcı lezzet, sarımsaklı yoğurt ve sirke eşliğinde servis ediliyor.

19 Kasım 2025

Jöleli İşkembe Çorbası Nedir?


Jöleli işkembe çorbası, geleneksel işkembe çorbasının soğuk servis edilen bir çeşididir. İçerdiği bağ dokuları sayesinde soğuduğunda jöle kıvamını alan bu çorba, özellikle sıcak yaz günlerinde serinletici bir alternatiftir. Anadolu'nun bazı yörelerinde "soğuk işkembe" veya "işkembe jölesi" olarak da bilinir.

Jöleli İşkembe Çorbası Malzemeleri


  • 1 kg temizlenmiş işkembe
  • 2 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 baş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 4 litre su
  • Sirke (servis için)
  • Sarmısaklı yoğurt (servis için)

Jöleli İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?


  • İşkembeyi bol suyla yıkayın ve parçalara bölün
  • Büyük bir tencereye işkembe parçalarını alın
  • Üzerine 4 litre soğuk su ekleyin
  • Kaynamaya başlayınca oluşan köpüğü bir kevgirle alın
  • Kabukları soyulmuş soğanları, havucu, bütün sarımsağı ve baharatları ekleyin
  • Kısık ateşte işkembe yumuşayana kadar 3-4 saat pişirin
  • İşkembe yumuşadıktan sonra tencereden çıkarıp ince ince doğrayın
  • Et suyunu süzün ve soğumaya bırakın
  • Doğranmış işkembeleri tekrar et suyuna ekleyin
  • İnce kıyılmış maydanozu karışıma ekleyin
  • Karışımı kaselere veya derin bir tepsiye paylaştırın
  • Buzdolabında en az 6-8 saat bekletin

Servis Önerisi

Jöle kıvamını alan işkembe çorbasını soğuk olarak servis yapın. Yanında sarmısaklı yoğurt ve sirke ile birlikte sunabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine kırmızı toz biber ve nane serperek servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları

  • İşkembenin temizlenmiş olması çok önemlidir
  • Jöle kıvamı için yeterince bağ dokusu bulunan işkembe kullanın
  • Çorbanın iyi jöleleşmesi için buzdolabında yeterince bekletin
  • İşkembenin yumuşaması için yeterince piştiğinden emin olun

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
İşkembe Çorbası Çeşitleri Nelerdir?
İşkembe Çorbası Çeşitleri Nelerdir?
Güncel
Dana İşkembe Tarifi ve Malzemeleri
Dana İşkembe Tarifi ve Malzemeleri
;