Jöle İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
19 Haziran 2024

Jöle İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

Bazıları bu çorbadan nefret etse de jöle işkembe çorbasının birçok fanatiği vardır. Bir nevi jöle işkembe çorbası, çorbalar arasında bir kültürdür. Özellikle bu çorba, güzel geçen bir günün sonunda yapılan harika bir finaldir. Bu yazımızda sizlere neredeyse her ülkenin mutfağının olmazsa olmazı olan jöle işkembe çorbası nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağız. Biz sizlere terbiyeli jöle işkembe çorbasını tarif etmeye çalışacağız. Ancak bazı kimseler işkembe çorbasını terbiye edilmeden sevdiği için malzemeleri ayrı vereceğiz. Şimdiden afiyet olsun.

Jöle İşkembe Çorbası Malzemeleri (4 Kişilik)
  • Yarım kilo jöle işkembe
  • Bir baş sarımsak
  • Yarım kabuklu limon
  • Sirke
  • 1,5-2 litre kemik suyu (Su da olabilir)
  • Dört yemek kaşığı un
  • Zeytinyağı (Sıvı yağ da olabilir)
Terbiyesi için
  • 2 yemek kaşığı un
  • Bir yumurtanın sarısı
  • Yarım limon suyu
  • İki yemek kaşığı yoğurt
Jöle işkembe bir düdüklü tencereye konur. İçine 7-8 su bardağı su ya da kemik suyu eklenir. Kemik suyu, çorbanızın lezzetini arttıracaktır. Düdüklü tencerenin içine, fazla koku yapmaması için yarım kabuklu limon atılır. 1-1,5 saat kaynatılır. Sonra kaynayan işkembe soğumaya bırakılır. Eğer terbiyeli jöle işkembe çorbası yapacak iseniz, bu işkembenin suyundan bir su bardağı ayırın.

Daha sonra başka derin bir tencerede zeytinyağı ile un, unun kokusu gidene kadar iki üç dakika kavrulur. Haşlanan işkembenin suyu, un ve zeytinyağı karışımına topaklanmaması için azar azar eklenir. Tencere karıştırılır. Eğer halen topaklanma oluyorsa, bir el blenderı kullanabilirsiniz. Su tencereye konulduktan sonra içine kaynattığımız jöle işkembe eklenir ve tencere kaynayana kadar belirli aralıklarla karıştırılır. Kaynadıktan sonra yaklaşık olarak 13-14 dakika daha kısık ateşte çorbamız bekletilir.

Bu arada çorbamız için sarımsak dövülür, sirke ayarlanır. Sarımsak ve sirke bazen çorba pişmeye bir iki dakika kala direk çorbaya eklenir. Birkaç dakika öyle kaynatıldıktan sonra içilir. Bu tamamen tercih meselesidir. İsterseniz çorba piştikten sonra sarımsak ve sirkeyi ekleyebilirsiniz.

Terbiyeli Jöle İşkembe Çorbası

Şimdi de jöle işkembe çorbasını terbiyeli sevenler için terbiyesini nasıl hazırlayacağımızı anlatalım. Çorbayı ocaktan almaya yakın terbiyesi hazırlanır. Bir kâsenin içine limon suyu, yumurta sarısı, yoğurt ve un koyularak iyice çırpılır. Bu karışım tencereye aktarılır. Jöle işkembe çorbamız bu şekilde yaklaşık yedi sekiz dakika kaynamaya bırakılır.

Jöle işkembe çorbamız içilmeye hazırdır. Dilerseniz kasenizi karabiber ve kırmızı pul biber ile süsleyebilirsiniz. Bu muhteşem çorba için şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni