Nohutlu İşkembe Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu İşkembe Çorbası, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Zengin besin içeriği ve benzersiz tadıyla, hem iştah açıcı hem de besleyici bir seçenektir. Geleneksel malzemelerle hazırlanan bu çorba, doyurucu ve sağlıklı bir öğün arayanlar için idealdir.
Nohutlu İşkembe Tarifi ve Malzemeleri
17 Ağustos 2024

Nohutlu İşkembe Çorbası


İşkembe çorbası, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak günümüzde Balkanlar'da ve dünyanın birçok ülkesinde de sevilerek tüketilmektedir. Millet olarak işkembe çorbasına düşkünlüğümüz nedeniyle, çorbayı zenginleştirmek ve daha da lezzetli hale getirmek adına çeşitli besinleri işkembe ile karıştırarak farklı tatlar elde ederiz. İşte nohutlu işkembe çorbası da bu lezzetlerden sadece bir tanesidir. Lezzeti ve besleyici değeri oldukça yüksek olan bu tarifi denemenizi ısrarla tavsiye ediyorum.

Nohutlu İşkembe Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gr nohut
  • 2 adet koyun işkembesi
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • 4 su bardağı işkembe suyu
  • 18 su bardağı normal su
  • 1 adet limon suyu
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Nohutlu İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?


Nohutlu işkembe çorbası hazırlamaya ilk olarak 2 adet koyun işkembesini sıcak su yardımıyla iyice yıkadıktan sonra bir bıçak yardımıyla kazıyarak başlayalım. İyice temizlenen işkembeleri tekrar birkaç defa daha sıcak su ile yıkayarak el büyüklüğünde doğrayalım. Doğranmış işkembeleri basınçlı tencereye koyduktan sonra üzerine 18 su bardağı ılık su, 5-6 diş kabukları soyulmuş sarımsak ve yeteri kadar tuz ilave ederek tencereyi ocağa koyalım. İşkembeleri 20-25 dakika kadar basınçlı tencerede pişmeye bırakalım. İşkembeler piştikten sonra kesme tahtasının üzerine alalım ve küçük parçalar şeklinde doğrayalım. Tenceredeki işkembe suyunu bir süzgeç yardımıyla süzerek bir kenarda bekletelim.

Daha sonra bir gece önceden tuzlu suda ıslatılmış 250 gr nohudun ıslama suyunu süzerek nohutları bol suda birkaç kez iyice yıkayalım ve basınçlı tencereye koyalım. Nohutların üzerini 2 parmak kadar su ilave ederek ocağa koyup 20-25 dakika kadar nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Pişen nohutların haşlama suyunu süzdürerek bir kenarda bekletelim.

İşkembeler ve nohut hazır hale geldikten sonra uygun bir tencereye 4 çorba kaşığı tereyağını ekleyerek ocağa koyup yağın erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine 2 adet orta boy kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayarak ilave edelim ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 1 çay kaşığı karabiber, yeteri kadar tuz ve süzdürerek beklettiğimiz işkembe suyundan 4 su bardağı ilave ederek işkembe suyunun kaynamasını sağlayalım. Kaynayan işkembe suyunun üzerine haşlanarak süzdürülmüş nohutları ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatarak 10-15 dakika kadar orta ateşte pişmeye bırakalım. Gerekiyorsa tencereye biraz daha işkembe suyu ilave edebilirsiniz. Ardından kaynamakta olan nohutların üzerine doğranmış işkembeleri de ilave ederek 10-15 dakika kadar daha işkembelerle nohutları birlikte kaynatarak tencereyi ocaktan alıp sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ruhnevaz 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Nohutlu iskembe corbasini yaparken iskembe suyunu neden süzmem gerekiyor? Süzdükten sonra bekletmemin özel bir nedeni var mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ruhnevaz, iskembe çorbasının lezzetli ve sağlıklı olması için bazı aşamaları dikkatle uygulamak gerekiyor. İskembe suyunu süzmek, çorbanın daha temiz ve berrak olmasını sağlar. İskembe pişerken suya yayılan tortular ve diğer istenmeyen parçacıklar süzülerek çorbanın kalitesini artırır.

Süzdükten sonra bekletme aşaması ise suyun ve iskembe parçalarının biraz dinlenmesini sağlar. Bu süreçte suyun yüzeyine çıkan yağları ve köpükleri alabilirsiniz. Ayrıca, bu bekletme işlemi iskembe suyunun çorba yapımında kullanılmadan önce lezzetinin oturmasına da yardımcı olur. Bu sayede, çorbanız daha dengeli ve lezzetli olur. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
İşkembe Nasıl Pişirilir?
İşkembe Nasıl Pişirilir?
Haber Bülteni
Güncel
İşkembe Çorbası Kaç Kalori?
İşkembe Çorbası Kaç Kalori?