Yalancı işkembe çorbası, adı her ne kadar yalancıya çıkmış olsa da tadı gerçeğini aratmayacak niteliktedir. İşkembenin temizlenmesinin ve pişirilmesinin ne kadar zahmetli olduğunu yapan tüm hanımlar bilir. Ancak gerçek işkembe çorbasını hiç aratmayan yalancı işkembe çorbasının hazırlanış ve pişirilmiş süresi bir o kadar daha kısadır.
Yalancı İşkembe Çorba Malzemeler
- 2 tane tavuk budu veya bir tane tavuk göğsü
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
- 5-6 su bardağı tavuk suyu
- 1su bardağı normal su
Sosu İçin
- 3-4 diş dövülmüş sarımsak
- 1 tane yumurta sarısı
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 şeker kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri İçin
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yalancı İşkembe Çorbası Yapılışı
Bu enfes çorbamızın yapılışına ilk önce tavuk butlarını haşlayarak başlayalım. Bunun için butları suyun altında iyice yıkayalım ve bir tencerenin içerisine alıp üzerini geçecek kadar su ilavesi yapıp pişmeye bırakalım. Tavuk butları pişerken suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar tuz ilavesi yapalım ve tencerenin kapağını kapatıp daha çabuk haşlanmasını sağlayalım. Yeteri kadar haşlanan tavuk butlarını tencerenin içerisinden alıp biraz soğuması için bir kenara kaldıralım. Butlar soğurken bizde çorbanın yapım aşamasına yavaş, yavaş geçelim ve ilk olarak uygun büyüklükte bir tencere alıp ocağın üzerine yerleştirelim.
Tencerenin içerisine yağ ilavesi yapalım ve yağ ısınınca un ilavesi yapıp sürekli karıştıralım. Un hafif şekilde kavrulunca ocağın altını biraz açalım ve unun üzerine bir kere de sıcak tavuk suyunu boca edip karıştıralım. Eğer kavrulan unun üzerine yavaş, yavaş tavuk suyunu ilave ederseniz un topaklanır ve açmak için blendr kullanmak durumunda kalırsınız. Buda size fazladan bulaşık çıkartır. Bir kerede boca ettiğimiz tavuk suyunun üzerine bir bardak da normal su ilavesi yapıp kaynamaya bırakalım.
Ardından soğumuş olan tavuk butlarını elimizin altına çıkartalım ve etlerini parmak uçlarımız ile incecik olacak şekilde didikleyelim. Eğer işkembe çorbasını damar kısmından seviyor iseniz bu aşama da butları bir bıçak yardımıyla küp şeklinde doğrayıp hazırlayabilirsiniz. Damak zevkimize göre hazırladığımız etleri tencere de kaynayan suyun içerisine ilave edelim.
Çorbanın leziz sosunu hazırlamak için bir tane kase alalım ve içerisine dövülmüş sarımsakları, karabiberi, üzüm sirkesini, tuzu, yumurta sarısını ve limon suyunu ekleyip çırpalım. Hazırladığımız sosun içerisine çorbanın suyundan bir kepçe ilave edelim ve karıştırıp sosu çorbanın içerisine alalım. Sosu ile birleşen yalancı işkembe çorbasını bir iki dakika kadar ocağın üzerinde kaynatıp tencereyi ocağın üzerinden indirelim. Küçük bir sos tenceresi alıp içerisine tereyağı ilavesi yapalım ve yağı eritelim. Eriyen yağın içerisine kırmızı pul biberini serpiştirelim ve biberler rengini yağın içerisine verince çorbanın üzerine döküp bir iki karıştıralım. Yalancı işkembe çorbası hazır hale gelmiştir ve sıcak olarak sevdiklerimize sunum yapalım. Afiyet olsun...