İşkembe Nasıl Pişirilir?
20 Temmuz 2024

İşkembe Nasıl Pişirilir?

İşkembe Nasıl Pişirilir

İşkembe Hazırlığı

Öncelikle işkembenin iyice temizlenmesi gerekir. İşkembeyi bembeyaz olana kadar kazıyarak ve bol su altında yıkayarak temizleyin. Temizleme süreci zor ve zahmetlidir; ancak bu aşama işkembenin lezzetli ve sağlıklı olmasını sağlar. İşkembenin daha kolay pişmesi için basınçlı tencere kullanmak oldukça mantıklıdır.

Temizlediğiniz işkembeleri basınçlı tencerenin içine alın ve üzerini 2-3 parmak aşana kadar ılık su ilave edin. Tencereyi ocağa koyarak kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan işkembe suyunun yüzeyinde köpük oluşacaktır. Bu köpükleri bir kepçe yardımıyla alın ve atın. Köpük oluşumu birkaç kez tekrarlanacaktır; her seferinde köpükleri temizleyin.

Köpüklenme tamamlandıktan sonra kaynamakta olan işkembe suyunu süzerek dökün ve basınçlı tenceredeki işkembelerin üzerine yeniden ılık su ilave edin. Tencereyi tekrar ocağa koyarak kaynamaya bırakın. İşkembeler kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve işkembeleri yarım saat kadar yumuşayana kadar pişirin.

İşkembe Pişirmek İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 kg temizlenmiş dana işkembe
  • Yeteri kadar su
  • Yeteri kadar tuz

Terbiyesi İçin

  • 1 küçük kase yoğurt
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 adet limon suyu
  • 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • 3 çorba kaşığı un

Sosu İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber

Nasıl Yapılır?

İşkembe çorbası hazırlığına öncelikle temizlenmiş 1 kg dana işkembeyi bol suda birkaç kez yıkayarak başlayın. İşkembeleri basınçlı tencereye ilave edin. Üzerini 2 parmak aşacak kadar ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı kadar sirke ilave ederek ocağa koyun ve basınçlı tencerenin kapağını kapatmadan işkembelerin kaynamasını bekleyin. İşkembe suyu kaynadıktan sonra üzeri köpüklenecektir. Oluşan köpükleri bir kepçe yardımıyla toplayıp atarak temizleyin. Kaynamakta olan işkembe suyunda birkaç kez köpüklenmeler meydana gelecektir; her seferinde köpükleri alarak temizleyin. Köpüklenme tamamlandıktan sonra tenceredeki kaynamakta olan işkembe suyunu süzerek dökün. Ardından basınçlı tenceredeki işkembelerin üzerine tekrar ılık su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek ocağa koyun ve basınçlı tencerenin kapağını kapatarak işkembeleri 30-35 dakika kadar yumuşayana kadar pişirin.

Basınçlı tencerede pişen işkembeleri haşlama suyunun içinden çıkararak kesme tahtasına alın ve küçük kareler şeklinde doğrayın. Kare şeklinde doğranmış işkembeleri tekrar işkembe suyunun içine alarak ocağa koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada işkembe çorbasının terbiyesini hazırlayın.

Terbiyesi için uygun bir kabın içine 1 adet yumurta sarısı, 1 küçük kase kadar yoğurt, 3 çorba kaşığı kadar un ve yarım çay kaşığı kadar su ilave ederek karışımı iyice çırpın ve pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Pürüzsüz kıvama gelen terbiyenin üzerine kaynamakta olan işkembe suyundan bir çorba kepçesi kadar ilave edip iyice karıştırın ve kaynamakta olan işkembelerin üzerine karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Çorbayı kısık ateşte 6-7 diş dövülmüş sarımsak ilave ederek 15-20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Çorba kaynarken, küçük bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Eriyen yağa 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber ekleyip karıştırarak yağı ocaktan alın ve çorbanın üzerine dökün. Çorbayı ocaktan alın.

Hazır hale gelen işkembe çorbasını sıcak sıcak kaselere alın ve servis esnasında üzerine limon suyu ve sirke ilavesiyle tatlandırarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İşkembe Çorbası

İşkembe Çorbası

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Yalancı İşkembe Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yalancı İşkembe Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu İşkembe Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu İşkembe Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Çorbası Terbiyesi Nasıl Yapılır?

İşkembe Çorbası Terbiyesi Nasıl Yapılır?

İşkembe Çorbası Faydaları Nelerdir?

İşkembe Çorbası Faydaları Nelerdir?

Jöle İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

Jöle İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?