İşkembe Çorbası Kaç Kalori?
20 Temmuz 2024

İşkembe Çorbası Kaç Kalori?


İşkembe çorbası, Türk mutfağında sıkça pişirilen ve hemen hemen her mutfakta karşılaşılan geleneksel bir çorba çeşididir. Az malzemeyle hazırlanabilen bu çorba, özellikle kış aylarında tercih edilir. Her yörede farklı şekillerde yapılabilir; terbiyeli, nohutlu, tavuklu veya salçalı olarak hazırlamak mümkündür. Temel olarak işkembe çorbası, dana etinin işkembe kısmından yapılan, limon ve sarımsak ile lezzetlendirilen bir çorbadır.

İşkembe, otçul hayvanların midesinin dört bölümünden birincisidir. Bu bölümde sindirimin ilk evresi başlar ve oluşan dışkı burada birikir. Bu nedenle, işkembeyi çorbalarda ve yemeklerde kullanmadan önce iyice temizlemek gerekir. İşkembe temizliği ve hazırlanması, ev hanımları tarafından meşakkatli görüldüğü için genellikle marketlerde hazır olarak satılanlar tercih edilir. Ancak gerekli hijyen sağlandığında işkembeyi çorba için hazırlamak oldukça kolaydır. İşkembeyi bir kaba koyarak ön ve arka yüzünü 4-5 kez temiz su ile iyice yıkamak gerekir. Daha sonra işkembe, kaynamış su dolu bir tencereye alınarak harlı ateşte iyice kaynatılır. İşkembenin üzerindeki kalıntıların ve kokunun yok olması için ön haşlama mutlaka yapılmalıdır.

İşkembe, pütürlü bir yapıya sahiptir. Bu pütürler haşlama esnasında soyulmaya başladığında işkembe tencereden alınır. İşkembe, düz bir zemine alınıp üzeri ve kenarları bıçak veya fırça yardımıyla iyice temizlenir. Daha sonra tekrar 3-4 kez temiz su ile yıkanır. İşkembeler, küp veya şerit şeklinde doğranarak çorba için hazır hale getirilir.

İşkembe Çorbası Kaç Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir?

İşkembe çorbasının besin değeri oldukça yüksektir ve bir o kadar da doyurucudur. İster ana yemek öncesi, ister tek bir öğün olarak tüketilebilir. Bazı evlerde sabah kahvaltılarında da tercih edilir. Kalorisi oldukça düşüktür ve özellikle diyet yapanlar için tam bir protein deposudur. İçerisinde bulunan vitamin ve minerallerin bolluğu sebebiyle vücuda enerji verir. Çocuklar başta olmak üzere kemik gelişimi için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda soğuk algınlığı, hazımsızlık ve çeşitli mide rahatsızlıklarına iyi gelir, vücuda kuvvet verir. Birçok solunum yolu hastalığına karşı koruyucu özellikleri vardır ve iltihaplanmayı engelleyen güçlü bileşenler içerir. Birçok uzman, bu faydalarından dolayı işkembe çorbasının haftada en az bir kez tüketilmesi gerektiğini belirtir.

İşkembe çorbası piştikten sonra üzerine dökülen tereyağının en aza indirilmesi veya hiç kullanılmaması, kalori değerini oldukça düşürecektir. Ayrıca, işkembe çorbası içinde kullanılan nohut veya tavuk gibi ek malzemeler çorbanın kalori değerinde farklılıklara neden olabilir. Standart ölçülerdeki bir çorba kasesi işkembe yaklaşık olarak 100 gram civarındadır ve ortalama olarak 139 kaloridir.

100 gram işkembe çorbasında bulunan besin değerleri şu şekildedir:
  • 5.14 gram Protein
  • 6.35 gram Yağ
  • 4.93 gram Karbonhidrat
  • 123.86 miligram Kolesterol
  • 221.66 miligram Sodyum
  • 58.29 miligram Potasyum
  • 22.62 miligram Kalsiyum
  • 54.56 miligram A Vitamini
  • 5.61 miligram C Vitamini
  • 1.91 miligram Demir

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İşkembe Çorbası Sarımsak Sosu Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Çorbası Sarımsak Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Jöle İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

Jöle İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

Balkabağı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu İşkembe Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu İşkembe Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?