Dana işkembe, büyükbaş hayvanların midesinin ilk odasıdır ve dört bölümden oluşan bu mide, otçul hayvanların zor sindirilen selülozu parçalayabilmeleri için bu şekilde evrimleşmiştir. İşkembe, sindirimin ilk aşamasının başladığı yerdir ve burada oluşan atıklar birikir. Bu nedenle, dana işkembesi yemeklerde kullanılmadan önce iyice temizlenmelidir. Geçmişten beri Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan sakatat yemekleri, dana işkembesini de mutfağımıza kazandırmıştır. Türk mutfağı, bu eşsiz lezzeti benimsemiş ve dana işkembesi birçok yemekte kullanılmıştır. Ancak, dana işkembesi kullanmadan önce doğru bir şekilde temizlenmelidir; aksi takdirde, içerdiği mikroplar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yazıda, dana işkembesinin nasıl temizleneceğini ve ardından dana işkembe çorbasının nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlatacağız. Dana İşkembe Nasıl Temizlenir?
Bu işlemleri tamamladıktan sonra dana işkembesi yemeklerde kullanılacak kadar temizlenmiş olur. Temizleme işlemi tamamlandıysa, artık dana işkembe çorbasının düdüklü tencere yardımıyla nasıl yapılacağını aşağıdaki tarifimizden öğrenebilirsiniz. Dana İşkembe Çorbası (Düdüklü Tencere) Bu tarifi tercih etme sebebimiz, düdüklü tencerenin ısı miktarının daha fazla olacağı için dana işkembesinin daha steril olmasını sağlamasıdır. Dana İşkembe Çorbası Malzemeleri
Dana İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? Düdüklü tencereye dana işkembesi suyun altında kalacak şekilde su doldurup 30-45 dakika arası haşlayın. Haşlama işlemi tamamlandıktan sonra işkembeyi tencereden alıp soğuması için dinlendirin. Düdüklü tencere kullanmayı bilmeyenler için hatırlatalım, tencerenin kapağını hemen açmayın; patlayabilir. İşkembe soğuduktan sonra ince ince kıyın. Ayrı bir tencerede yağ ve unu pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine hazırladığınız işkembeyi ve haşlama suyunu ekleyerek iyice kaynatın. Ayrı bir kapta sos için kırmızı biber ve yağı kızdırarak sosunuzu hazırlayın. Sarımsak ve sirkeyle servis edin. Unutulmaması gereken en önemli nokta, haşlama suyundaki yağı kullanmamaktır. Bunun sebebi, işkembede bulunan mikropların bu yağ ve köpükte toplanmasıdır. Bu yağ ve köpüğün tarif hazırlanırken her fırsatta bir kepçe yardımıyla temizlenmesi gerekir. Dana işkembe hazır. Afiyet olsun. |