Mardin'de işkembe dolması tarifi nasıl hazırlanır?

Güneydoğu Anadolu'nun en özgün lezzetlerinden biri olan Mardin usulü işkembe dolması, pirinç ve baharatlarla hazırlanan nefis iç harcın işkembeye doldurulmasıyla yapılan bir şölen yemeğidir. Kuzu eti ve özel baharat karışımının birleştiği bu geleneksel tarif, yöresel pişirme teknikleriyle hazırlanarak eşsiz bir tat sunuyor.

19 Kasım 2025

Mardin Usulü İşkembe Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 1 adet temizlenmiş işkembe (yaklaşık 1-1,5 kg)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 250 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 litre su

Hazırlık Aşaması:


  • İşkembeyi bol su ile yıkayıp, tuzla ovduktan sonra 30 dakika bekletin
  • Tekrar yıkayıp süzün
  • Pirinci ılık suda 15 dakika bekletin

İç Harç Hazırlığı:

  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Zeytinyağını tencerede kızdırın
  • Soğanı pembeleşinceye kadar kavurun
  • Kuşbaşı eti ekleyip renk alana kadar pişirin
  • Salçayı ilave edip 2 dakika daha kavurun
  • Suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin
  • Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın
  • İnce kıyılmış maydanozu ekleyip ocaktan alın

Doldurma İşlemi:

  • İşkembenin bir tarafını ip ile sıkıca bağlayın
  • Hazırladığınız iç harcı işkembenin içine doldurun
  • Diğer tarafını da sıkıca bağlayın
  • İşkembeyi geniş bir tencereye yerleştirin

Pişirme:

  • Üzerine 1 litre su ekleyin
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte 2-2,5 saat pişirin
  • Ara sıra suyunu kontrol edin, gerekirse sıcak su ekleyin
  • Pişme süresi sonunda ocağı kapatıp 15 dakika dinlendirin

Servis Önerisi:

  • İşkembeyi dilimleyerek servis tabağına alın
  • Yanında yoğurt ve sumaklı soğan salatası ile servis yapın
  • Geleneksel Mardin usulü için kimyon ve pul biber serpebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • İşkembenin temiz olduğundan emin olun
  • Doldurma işleminde çok sıkı doldurmayın, pirinç şişecek yer bırakın
  • Kısık ateşte pişirmek etin yumuşak olmasını sağlar
  • Pişirme suyuna 1-2 defne yaprağı ekleyerek aroma katabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
İşkembe Çorbası Çeşitleri Nelerdir?
İşkembe Çorbası Çeşitleri Nelerdir?
Güncel
Dana İşkembe Tarifi ve Malzemeleri
Dana İşkembe Tarifi ve Malzemeleri
;