Dana İşkembe
Dana işkembe, İşkembe denildiği zaman insanın aklına gelen büyük baş hayvanın midesidir. Ancak bu bilgi yıllarca nesillere yanlış aktarılmıştır. Bir dananın midesi 4 odadan oluşur. Bu odaların ilki işkembedir. Otçul hayvanların yedikleri yemlerde bulunan selülozun sindirilmesi zor olduğu için hayvanın midesi 4 bölümden oluşur. 1. Bölüm dananın işkembesidir.
Bu bölümde sindirimin ilk everesi başlar ve bu evre sonucunda oluşan dışkı burada birikir. Bu sebepten dolayı dana işkembesi yemeklerde kullanmak için iyice temizlenmesi gerekir.
Geçmişten beri Türk kültüründe bulunan sakatat yeme özelliği dana işkembesini Türk mutfağına kazandırmıştır. Türk mutfağı bu mükemmel lezzeti bünyesinde barındırmış ve Türk halkının damak tadına dana işkembesinin lezzeti yerleşmiştir. Bu lezzete aşinalığımız ise dana işkembesini birçok yemekte kullanmamızı sağlamıştır. Ancak bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta dana işkembesinin nasıl temizlenmesi gerektiğidir. Eğer dana işkembesi düzgün temizlenmezse çok mikrobu içinde barındırdığı için çeşitli hastalıklara neden olur. Bu nedenden dolayı siz değerli okurlarımıza dana işkembe ile ilgili tarifimizi vermeden önce dana işkembenin nasıl temizlendiğini anlatmak daha doğru olacaktır.
Dana İşkembe Nasıl Temizlenir?- Dana işkembesinin öncelikle bir kaba koyup ön ve arka yüzünü 3 ila 4 defa yıkayın.
- İşkembeyi bir tencereye koyup suyun içinde dana işkembesi kaybolacak şekilde tencereyi su doldurunuz.
Ardından elinizin dayana bileceği kadar ısıtın.
- Dana işkembeniz ısınırken ara sıra alt üst edip her tarafının kaynadığından emin olun.
- Dana işkembesi pütürtülü bir yapıya sahiptir. Bu pütürtüler soyulmaya başladığında dana işkembesini tencereden alın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu zamanın iyi takip edilmesidir. Eğer zamanında dana işkembesi ocaktan alınmaz ise işkembe haşlanacağından yapacağınız yemekte tam anlamıyla lezzet vermez.
- Dana işkembesini düz bir tahta üzerine yatırıp pütürtüleri bıcak veya fırça yardımıyla iyice temizleyin.
- Son olarak dana işkembenizi tekrar 3 ila 4 defa yıkayın.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra dana işkembeniz tam anlamıyla bir yemekte kullanılacak kadar temizlenmiş olur. Temizleme işlemini tamamladıysanız artık dana işkembe çorbasının düdüklü tencere yardımıyla nasıl yapılacağını aşağıdaki tarifimizden öğrenebilirsiniz.
Dana İşkembe Çorbası (Düdüklü Tencere)
Bu tarifi tercih etme sebebimiz düdüklü tencerenin ısı miktarı daha fazla olacağından dana işkembesinin daha steril olması sağlanmış olur.
Dana İşkembe Çorbası Malzemeleri- 1 kilogram dana işkembesi
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı yağ
- 3 ila 4 diş sarımsak
- 2 çay bardağı sirke
- Kırmızı biber
- Tuz
Dana İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
Düdüklü tencereye dana işkembesi suyun altında kalacak şekilde su doldurup 30-45 dakika arası haşlıyoruz. Düdüklü tencerede haşlama işlemi tamamlandıktan sonra dana işkembesini düdüklü tencereden alıp soğuması için dinlendiriyoruz. Düdüklü tencere kullanmayı bilmeyenler için hatırlatalım, düdüklü tencerenin kapağını hemen açmayalım patlayabilir. Dikkat edilmesi gerekir. Dana işkembesi soğuduktan sonra ince ince kıyalım. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ayrı bir tencerede yağ ve unu pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine hazırlamış olduğumuz dana işkembeyi ve haşlama suyunu ekleyerek iyice kaynatalım. Ayrı bir kapta sos için kırmızıbiber ve yağı kızdırıp sosumuzu hazırlayalım. Sarım saklı sirke ile servis edelim. Unutulmaması gereken en önemli nokta ise asla haşlama suyundaki yağı kullanmayalım. Bunun sebebi dana işkembede bulunan mikroplar bu yağ ve köpükte toplanır. Bu yağ ve köpüğün tarif hazırlanırken her fırsatta bir kepçe yardımıyla temizlenmesi gerekir.
Dana işkembesi hazır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 20:09:13
Dana İşkembe ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|