{ "title": "Nohutlu İşkembe", "image": "https://www.iskembecorbasi.gen.tr/images/nohutlu-iskembe.gif", "date": "20.01.2024 17:25:31", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Nohutlu İşkembe, işkembe çorbası aslında Türklere ait bir çorba çeşidi idi ancak günümüzde balkanlarda ve dünyanın birçok ülkesinde de sevilerek tüketilmektedir. Bizler millet olarak işkembe çorbasına düşkünlüğümüz nedeni ile çorbayı zenginleştirmek ve daha da lezzetli bir hale getirmek adına işkembe ile bazı besinleri karıştırarak değişik tatlar elde ederiz. İşte nohutlu işkembe de bu lezzetlerden sadece bir tanesi. Lezzeti ve besleyici değeri oldukça yüksek olan nohutlu işkembe tarifini denemenizi ısrarla tavsiye ediyorum.

Nohutlu İşkembe İçin Gerekli Malzemeleri
Nohutlu İşkembe Nasıl Yapılır?

Nohutlu işkembe hazırlamaya ilk olarak 2 adet koyun işkembesini sıcak su yardımıyla iyice yıkadıktan sonra bir bıçak yardımıyla kazıyarak başlayalım. İyice temizlenen işkembeleri tekrar birkaç defa daha sıcak su ile yıkayarak el büyüklüğünde doğrayalım. Doğranmış işkembeleri basınçlı tencereye koyduktan sonra üzerine 18 su bardağı ılık su, 5-6 diş kabukları soyulmuş sarımsak ve yeteri kadar tuz ilave ederek tencereyi ocağa koyalım. İşkembeleri 20-25 dakika kadar basınçlı tencerede pişmeye bırakalım. İşkembeler piştikten sonra kesme tahtasının üzerine alalım ve küçük parçalar şeklinde doğrayalım ve tenceredeki işkembe suyunu bir süzgeç yardımıyla süzerek bir kenarda bekletelim.

Daha sonra bir gece önceden tuzlu suda ıslatılmış 250 gr nohudun ıslama suyunu süzerek nohutları bol suda birkaç kez iyice yıkayalım ve basınçlı tencereye koyalım. Nohutların üzerini 2 parmak kadar su ilave ederek ocağa koyarak 20-25 dakika kadar nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Pişen nohutların haşlama suyunu süzdürerek bir kenarda bekletelim.

İşkembeler ve nohut hazır hale geldikten sonra uygun bir tencereye 4 çorba kaşığı tereyağını ekleyerek ocağa koyarak yağın erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine 2adet orta boy kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayarak ilave edelim ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 1 çay kaşığı karabiber, yeteri kadar tuz ve süzdürerek beklettiğimiz işkembe suyundan 4 su bardağı ilave ederek işkembe suyunun kaynamasını sağlayalım. Kaynayan işkembe suyunun üzerine haşlanarak süzdürülmüş nohutları ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatarak 10-15 dakika kadar orta ateşte pişmeye bırakalım. Gerekiyorsa tencereye biraz daha işkembe suyu ilave edebilirsiniz. Ardından kaynamakta olan nohutların üzerine doğranmış işkembeleri de ilave ederek 10-15 dakika kadarda işkembelerle nohutları birlikte kaynatarak tencereyi ocaktan alıp sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }