{ "title": "İşkembe Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.iskembecorbasi.gen.tr/images/iskembe-nasil-pisirilir.gif", "date": "19.01.2024 03:52:42", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
İşkembe Nasıl Pişirilir, öncelikle iyice kazınarak bembeyaz olan işkembenin bol su altında iyice temizlenmesi gerekir. Zor ve meşakkatli bir temizleme sürecinden geçen işkembenin iyice temizlendiğine emin olduğunuz işkembenin daha kolay pişmesi için basınçlı tencere kullanılması oldukça mantıklıdır. Bu nedenle temizlenen işkembeleri basınçlı tencerenin içine aldıktan sonra üzerini 2-3 parmak aşana kadar ılık su ilave edip ocağa koyarak kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan işkembe suyunun üzeri köpük küpük kabaracaktır bu köpükleri bir kepçe yardımıyla tencerenin üstünden alarak temizleyelim. Köpük oluşumu birkaç kez olacaktır köpüklenme tamamlandıktan sonra kaynamakta olan işkembe suyunu süzdürerek döktükten sonra basınçlı tenceredeki işkembelerin üzerine yeniden ılık su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Basınçlı tenceredeki işkembeler kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak işkembeleri yarım saat kadar yumuşayarak pişmeleri için kaynatalım.>
İşkembe pişirmek İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Sosu için
Nasıl Yapılır?

İşkembe çorbası hazırlığımıza öncelikle temizlenmiş 1 kg dana işkembeyi bol suda birkaç su iyice yıkadıktan sonra işkembeleri basınçlı tencereye ilave edelim. Üzerini 2 parmak aşacak kadar ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı kadar sirke ilave ederek ocağa koyalım ve basınçlı tencerenin kapağını kapatmadan işkembelerin kaynamasını bekleyelim. İşkembe suyu kaynadıktan sonra üzeri köpüklenecektir. Oluşan köpükleri bir kepçe yardımıyla toplayıp atarak temizleyelim. Kaynamakta olan işkembe suyunda birkaç kez bu köpüklenmeler meydana gelecektir her seferinde köpükleri alarak temizledikten sonra köpüklenme tamamlanınca tenceredeki kaynamakta olan işkembe suyunu süzdürerek dökelim. Ardından basınçlı tenceredeki işkembelerin üzerine tekrar ılık su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek ocağa koyalım ve basınçlı tencerenin kapağını kapatarak işkembeleri 30-35 dakika kadar yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Ardından Basınçlı tencerede pişen işkembeleri haşlama suyunun içinden çıkartarak kesme tahtasına alıp küçük kareler şeklinde doğrayalım. Kare şeklinde doğranmış işkembeleri tekrar işkembe suyunun içine alıp ocağa koyarak kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Bizde bu arada işkembe çorbamızın terbiyesini hazırlayalım.

Terbiyesi için uygun bir kabın içine 1 adet yumurta sarısı, 1 küçük kâse kadar yoğurt, 3 çorba kaşığı kadar un ve yarım çay kaşığı kadar su ilave ederek karışımı iyice çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayalım. Pürüzsüz kıvama gelen terbiyenin üzerine kaynamakta olan işkembe suyundan bir çorba kepçesi kadar ilave edip iyice karıştırıp kaynamakta olan işkembelerin üzerine karıştırarak yavaş yavaş ekledikten sonra çorbamızı kısık ateşte 6-7 diş dövülmüş sarımsak ilave ederek 15 20 dakika kadar kaynatmaya devam edelim. Çorbamız kaynarken bizde üzeri için küçük bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek ocağa alıp yağın erimesini sağlayalım. Eriyerek kızan yağın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber ekleyip karıştırarak yağı ocaktan alarak çorbamızın üzerine döktükten sonra çorbayı ocaktan alalım. Hazır hale gelen işkembe çorbamızı sıcak sıcak kaselere alalım ve servis esnasında üzerine limon suyu ve sirke ilavesiyle tatlandırarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }