İşkembe kavurması; yeterli miktarda işkembenin pişirilmesi ve baharatlarla karıştırılmasıyla elde edilen; son derece pratik ve bir o kadar da lezzetli bir yemektir. Diğer işkembe yemeklerini sevmeyen kişiler için işkembe kavurması; kesinlikle hafızalardaki tadı ve lezzeti değiştirecek niteliktedir. Yazının devamında da işkembe kavurması için gerekli malzemeler ve adım adım işkembe kavurması tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
İşkembe kavurması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım kilo işkembe (Dana)
Bir tutam kekik
Bir tutam karabiber
Bir tutam tuz
2 adet soğan
Bir tutam kırmızı pul biber
Bir tutam kimyon
İşkembe kavurması tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra işkembe kavurması tarifine başlanabilir. Fakat öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin işkembe kavurması tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; bir adet normal, bir adet düdüklü tencere ve bir adet tavanın şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır. 2 adet soğanın da çöplerinden ayıklanıp yıkanması ve yarım ay şeklinde doğranması gereklidir. Arından işkembenin de uygun bir kabın içerisinde tuzlanması ve oyulması gereklidir. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulundurulması yeterlidir.
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra işkembe kavurması tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda işkembe hazırlanacaktır. Öncesinde tuzlanmış ve oyulmuş olan işkembe düdüklü tencereye konur. Üzerine biraz geçecek kadar ılık su ilave edilir ve düdüklü tencere kapatılarak kaynamaya bırakılır. Yeterince kaynadıktan sonra işkembe süzülür ve bu sefer normal tencereye alınarak üzerine yeni bir ılık su dökülerek pişmeye bırakılır. İşkembe istenen kıvama gelerek piştikten sonra tencereden alınır ve çok küçük olmayacak şekilde ufak parçalara dilimlenir.
İkinci adım olarak sosun hazırlanmasıyla işkembe kavurması tarifine devam edilir. Önceden temin edilmiş olan tavaya yeterince sıvı yağ dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Sıvı yağ kızarma belirtisi gösterir göstermez dilimlenmiş olan soğanlar da bu tavaya atılır ve kavurma işlemi yapılır. Soğanlar kavrulma belirtisi olarak pembeleşince ocak kapatılır ve bir sonraki adıma geçilir.
Bu adımda işkembe kavurmasının hazırlanan kısımları uygun bir şekilde birleştirilecektir. Servisin yapılacağı kaba işkembeler alındıktan sonra içine kavrulmuş soğan ilave edilir. Ardından diğer tüm baharatlar da birer tutam eklendikten sonra bir süre karıştırılır ve işkembe kavurmasının son görüntüsü elde edilmiş olur.
Hazırlanan işkembe kavurması tabaklara konur ve servisi yapılır.