İşkembe dolması; diğer dolma tarifleri kadar yaygın olarak bilinmeyen, biraz sönük kalmış bir dolma tarifidir. Yöresi tam olarak belli değildir; ülkemizin her yanında bilen kişilerce zaman zaman tercih edilen bir dolma çeşididir. Adından anlaşılacağı üzere doldurulacak malzeme olarak işkembenin kullanılmasıyla yapılır. Bu farkı dışında işkembe dolması tarifinde, diğer dolma tariflerinden farklı bir nokta hemen hemen hiç yoktur. Ayrıca işkembe dolması için gereken malzemeler de son derece sade ve kolay bulunabilecek cinstendir. Yani dar çevrelerce bilinmesine rağmen işkembe dolması; öyle sadece belirli kişilerin pişirebileceği çok spesifik bir tarif değildir. Bir kez bile olsa dolma pişirmiş herkesin rahatça başarabileceği bir tariftir. Yazının devamında da bu lezzetli ama keşfedilmemiş bir tat olan işkembe dolması için gerekli malzemelerden ve işkembe dolması tarifinin adım adım uygulanışından bahsedilmiştir.
İşkembe dolması için gerekli malzemeler
250-300 gram kıyma
Yarım kilo soğan
Yarım kilo pirinç
2 adet işkembe
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
İşkembe dolması tarifi nasıl yapılır?
İşkembe dolması tarifine başlamak için ilk önce harçta kullanılacak bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve harca uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için soğanlar dilimlenir ve dolmalık olarak kullanılabilecek şekilde ince ince kıyılır. Soğanlar haricinde ön hazırlık yapılması gereken başka bir malzeme yoktur. Soğan kesildikten sonra işkembe dolması tarifine başlanabilir.
İlk olarak işkembe dolması için gerekli harç hazırlanacaktır. Kıyma, pirinç, önceden kıyılmış soğanlar karıştırılarak yoğurma işlemine başlanır. Yoğurma sırasında soğanların ve pirincin kıymaya iyice yedirilmesi ve işkembe dolması harcının elden geldiğine homojen olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde işkembeler doldurulduğunda her biri aynı tatta olmayacak, işkembe dolması istenen lezzette olmayacaktır.
Kıyma-pirinç- soğan karışımı yukarıda anlatıldığı gibi özenli bir şekilde yoğrulduktan sonra önceden hazırlanmış olan tuz da bu harca eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Tuz da eşit olarak ve kıymanın her yerine aynı ölçüde dağılacak şekilde yoğrulmalıdır.
Tuzdan sonra salça da işkembe köftesi harcına eklenerek iyice yoğrulur.
İşkembe dolması harcı için tuz da eklendikten sonra son olarak karabiber de eklenerek aynı tuz eklendiğinde yapılanlar gibi işlemlerden geçirilir. Böylece işkembe dolması harcı hazırlanmıştır. Sıra, tarifin sonraki aşamalarına gelmiştir.
Sonraki aşamaya geçemk için ilk olarak işkembeler kare şeklinde parçalara kesilir. Parçaların çok büyük veya çok küçük olmadığı sürece büyüklüğünün önemi yoktur. Pişirmek için makul ölçülerde olması yeterlidir.
İşkembeler de kare şeklinde kesildikten sonra sıra içlerinin doldurulmasına gelmiştir. İlk aşamada hazırlanmış olan işkembe köftesi harcı kesinlen bu işkembelerin tam ortaların eşit büyüklükte parçalar halinde konur.
Harçlar konulduktan sonra işkembeler yufka toplar gibi kapatılır ve açık kısımları iğne, kürdan, vs. Gereç yardımıyla tutularak kapalı kalmaları sağlanır. İşkembe dolmalarının kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde pişme sırasında sıkıntı olacak, işkembe dolmasının tadı bozulacaktır.
Bütün işkembeler bu şekilde hazırlandıktan sonra uygun bir tencereye dizilir. Diğer dolma tariflerinde olduğu gibi 2-3 parmağı geçmeyecek kadar su doldurulur ve bu suya da yeterli miktarda tuz ekilir.
Bu hazırlıklar da tamamlandıktan sonra işkembe dolması fırına verilir ve pişmeye bırakılır.
Piştikten sonra fırından alınan işkembe dolmalarının üzerine kimyon ekilir ve tabaklara konarak servis edilir.