{ "title": "İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır", "image": "https://www.iskembecorbasi.gen.tr/images/iskembe-corbasi-nasil-yapilir.gif", "date": "18.01.2024 22:34:24", "author": "Kandemir ANDAÇ", "article": [ { "article": "
İşkembe çorbası genellikle sığır işkembelerinden yapılan bir çorba türüdür. Ülkemizde yapılan işkembe çorbası Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Romanya ülkelerinde yapılan işkembe çorbasına çok benzerdir.

Kullanılacak malzemeler
Terbiyesi için
Üstüne dökmek için
Nasıl Yapılır?

İşkembe ve şirden kaynar suyla iyice yıkandıktan sonra kazınır ve yine bol kaynar suyla birkaç sefer yıkanıp işkembeler el büyüklüğünde, şirden de yarım parmak uzunluğunda parçalara doğranır. Bumbar ters çevrilip bol suda birkaç defa iyice yıkanır. Daha sonra bol tuzla birkaç kez ovulur. Her ovmadan sonra soğuk suyla yıkanır (Son yıkamadan sonra suya yarım limon suyu katılır). Daha sonra ters çevirip eski duruma getirilir ve tekrar yıkanarak küçük parçalar halinde şeklinde doğranır.

Doğradığımız işkembe, yarım parmak boyunda parçalara kesilmiş bumbar ve şirden büyükçe bir tencereye konur. İç kabuğu çıkmış yarım baş sarımsak iyice yıkanıp bir çorba kaşığı tuz ve limonun kabuğuyla birlikte işkembenin üzerine atılır.32 bardak da su ilave edildikten sonra tencere yüksek ateşe konur. Su kaynayınca üzerindeki köpükler birikmeye başlar. Bunlar kevgirle alınıp atılır.

Suyun üzerinde köpük bitince tencerenin kapağı kapatılıp ocağın altı kısılır. İşkembe, şirden ve bumbar kulak memesi kıvamına gelene kadar en az 4-6 saat pişirilir. İşkembeler pişince tencerede kalan su 7 bardaktan fazla ise tencerenin kapağı açılır, ateşin ısısı arttırılır ve suyun fazlası buharlaşıp 7 bardak oluncaya kadar kaynatılır. Tenceredeki su 7 bardaktan az ise o zamanda yeteri kadar sıcak su eklenir, bir kere daha kaynatıldıktan sonra işkembe, bumbar ve şirden parçaları tencereden kevgir yardımıyla çıkarılır. İsteğe göre çok ince ya da büyük doğranır.

Sonra kıyılmış işkembe, şirden ve bumbarlar tekrara tencereye koyulur ve ocağın altı iyice kısılır. Bir tavaya margarin koyup eritilir. Yağ eriyince ateşten alınıp bir yandan hızlı bir şekilde karıştırılırken sıcak süt ve un katılır.

Karışım ılıktan daha soğuk hale gelince bir yandan hızlı hızlı karıştırılırken içerisine yumurta atılır. Tuz ve limon suyu da eklendikten sonra hızlı bir şekilde karıştırmaya devam edilir. Bu arada işkembe suyundan biraz bu karışımın içerisine dökülür.

Böylece terbiye iyice ısınınca bu sefer tenceredeki hızlı bir şekilde karıştırılırken terbiye üzerine dökülür. Ateşin ısısını orta ısıya getirilir ve karıştırılmakta olan işkembe kaynar kaynamaz tencere ocaktan alınır.

Kevgirle sarımsak ve limon kabuğu içerisinden çıkarıldıktan sonra işkembeler ve suyu tabaklara veya kaselere bölünü ve sıcak servis yapılır.

" } ] }