{ "title": "İşkembe Çorbası Kaç Kalori?", "image": "https://www.iskembecorbasi.gen.tr/images/iskembe-corbasi-kac-kalori(1).jpg", "date": "18.01.2024 23:08:25", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "İşkembe Çorbası Kaç Kalori, Türk mutfaklarında sıklıkla pişirilen bir çorba çeşididir. Hemen hemen her mutfakta karşılaşılır. İşkembe çorbası az malzemeler ile hazırlanır ve özellikle kışın tercih edilir. Her yörede farklı şekillerde hazırlanır. İster terbiyeli, nohutlu, tavuklu ister salçalı olarak da hazırlanabilir. İşkembe çorbası dana etinin işkembe kısmından yapılan limonlu ve sarımsaklı bir çorbadır. Otçul hayvanlara verilen yemlerde bulunan selülozun sindirilmesi oldukça zor olduğu için hayvanın midesi dört bölümden oluşur. Bu bölümlerin birincisi işkembedir. Bu bölümde sindirimin ilk evresi başlar ve bunun sonucunda oluşan dışkı burada birikir. Bu sebepten dolayı dana işkembesini çorbalarda ve yemeklerde kullanmadan önce iyice temizlemek gerekir. Hanımlar işkembe temizlemesini ve pişirmesini oldukça meşakkatli gördükleri için genellikle marketlerde hazır olarak satılanları tercih ederler. Fakat gerekli hijyen gösterildiğinde işkembeyi çorba için hazırlaması oldukça kolaydır. Bunun için işkembe bir kaba konularak önü ve arkası 4-5 kez temiz su ile iyice yıkanır. Daha sonra işkembe kaynamış su dolu tencereye alınarak harlı ateşte iyice kaynatılır. İşkembenin üzerinde bulunan kalıntıların ve kokunun yok olması için ön haşlama mutlaka yapılmalıdır. Dana işkembenin üzeri pütür pütür bir yapıya sahiptir. Bu pütürler haşlama esnasında soyulmaya başladığında işkembe tencereden alınır. Dana işkembe düz bir zemine alınarak üzeri ve kenarları bıçak ya da fırça yardımıyla iyice temizlenir. Daha sonra tekrar 3-4 kez temiz suda yıkanır. İşkembeler daha sonra ister küp şeklinde ister şerit şeklinde doğranarak hazırlanır.