{ "title": "İşkembe Çorbası Çeşitleri", "image": "https://www.iskembecorbasi.gen.tr/images/iskembe-corbasi-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 15:41:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İşkembe çorbası çeşitleri, yöresel olarak ülkemizde değişik işkembe çorbası tarifleri vardır. Pek çok ülkede işkembe çorbasının ayrı bir yeri olduğu kadar, milli çorbalar arasında gösterilmektedir. Akşamcı diye tabir edilen kişilerin en fazla tercih ettiği çorbalardan da biridir. Özellikle fazla alkol almış olanlar için baş ağrısına karşı iyi geldiğine inanılmaktadır. Bu yüzden çorbacılar da işkembe çorbasını her zaman bulabilirsiniz. Hatta bazı yerler işkembe çorbası tarifleriyle ün yapmıştır. Sabaha karşı içilen işkembe çorbasının tadına da doyulmaz. İşkembe çorbası çeşitleri genellikle aynı türden malzemelerle hazırlanır. Sarımsak ve sirke vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. Genellikle dana işkembesi ile hazırlanan bu çorbaların terbiyeli, terbiyesiz, iri kıyım, ince kıyım çeşitleri vardır. Her birinin lezzeti de birbirinden farklıdır. Dilerseniz işkembe çorbası çeşitleri içinde en fazla tercih edilenlere bir göz gezdirelim. Bunların arasından dilediğinizi yapabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

Tuzlama işkembe çorbası için gerekli malzemeler
Terbiyesi için
Üzerine koymak için
Tuzlama işkembe çorbası nasıl yapılır?

Öncelikle temizlenmiş işkembeyi suyun içinde biraz un ilave ederek iyice ovuşturalım. Bunu işkembenin kokusunu almak için yapıyoruz. Daha lezzetli bir çorba hazırlamak için. Daha sonra düdüklü tencereye koyduğumuz işkembeyi suyla birlikte haşlıyoruz. Ortalama 1-2 saat içinde işkembe iyice yumuşayacaktır. Siz düdüklü tencerenizin özelliğine göre bunu ayarlarsınız. Daha sonra işkembeyi tencereden alalım ve kevgirde biraz soğutalım. Tuzlama işkembe çorbası demek işkembenin iri kıyım haliyle yapılmış çorbadır. Bu nedenle işkembeyi kare parçalar halinde doğruyoruz. Yaklaşık 1 cm kenarlı olması yeterlidir. Artık çorbamızı pişirebiliriz.

Tencerede sıvı yağı kızdıralım, içine işkembeyi haşladığımız suyu süzerek koyalım. Kaynayınca doğranmış işkembeleri içine atalım. Bir kâse içinde yumurta sarılarını, un ve yoğurtla birlikte çırpalım. İçine suyu da koyarak pürüzsüz bir kıvamda terbiye hazırlayalım. Tencerede kaynayan çorbanın suyundan biraz içine koyarak terbiyenin kesilmesini engelleyelim. Ağır ağır tencereye terbiyeyi ilave ederek, karıştırmaya devam edelim. Birkaç taşım kaynatıp ocağı kapatalım. Tuzlama işkembe çorbası çeşitleri içinde özel bir yere sahiptir. İşkembeyi sevenler çorbacıda hemen tuzlama siparişi verir. Çorba kaselerinin üzerine biberli kızdırdığımız tereyağından da koyalım.

Afiyet olsun.

Terbiyesiz işkembe çorbası için gerekli malzemeler
Terbiyesiz işkembe çorbası nasıl yapılır?

İşkembe çorbası çeşitleri içinde en fazla yapılanlardan birisi bu tariftir. Yine çorbayı yaparken işkembeyi unla birlikte iyice ovalayın. Daha sonra düdüklüde işkembeyi yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu çorbada işkembeyi ince kıymanız gerekiyor. Tencerede sıvı yağla birlikte kavurduğunuz unun üzerine haşlama suyunu ilave edin. Sürekli karıştırıp çorbanın topaklanmamasını sağlayın. İçine kıyılan işkembeyi de ilave edin, tuzunu atın. Sarımsakları da döverek ilave edin. Terbiyesiz işkembe çorbası biraz daha kaynayınca ocağı kapatın. Çorbayı servis kaselerine koyarak üzerine tereyağında kızdırılmış toz biberi gezdirin. Sıcak olarak yanında sirke ve limon suyuyla birlikte sevdiklerinize ikram edin.

Afiyet olsun.

İşkembe çorbası çeşitleri genellikle aynı usullerle yapılıyor. Evlerde her zaman pişirilmese de her çorbacının temel tarifleri arasındadır. Dilediğiniz zaman işkembe çorbası içme şansınız var. Belki herkesin tercih ettiği bir çorba olmayabilir. Ancak sarımsaklı, sirkeli işkembe çorbasının tadından da vazgeçemeyenler var.
" } ] }