{ "title": "Dana İşkembe", "image": "https://www.iskembecorbasi.gen.tr/images/dana-iskembe.gif", "date": "21.01.2024 20:09:13", "author": "İbrahim Karakurt", "article": [ { "article": "Dana işkembe, İşkembe denildiği zaman insanın aklına gelen büyük baş hayvanın midesidir. Ancak bu bilgi yıllarca nesillere yanlış aktarılmıştır. Bir dananın midesi 4 odadan oluşur. Bu odaların ilki işkembedir. Otçul hayvanların yedikleri yemlerde bulunan selülozun sindirilmesi zor olduğu için hayvanın midesi 4 bölümden oluşur. 1. Bölüm dananın işkembesidir. Bu bölümde sindirimin ilk everesi başlar ve bu evre sonucunda oluşan dışkı burada birikir. Bu sebepten dolayı dana işkembesi yemeklerde kullanmak için iyice temizlenmesi gerekir.

Geçmişten beri Türk kültüründe bulunan sakatat yeme özelliği dana işkembesini Türk mutfağına kazandırmıştır. Türk mutfağı bu mükemmel lezzeti bünyesinde barındırmış ve Türk halkının damak tadına dana işkembesinin lezzeti yerleşmiştir. Bu lezzete aşinalığımız ise dana işkembesini birçok yemekte kullanmamızı sağlamıştır. Ancak bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta dana işkembesinin nasıl temizlenmesi gerektiğidir. Eğer dana işkembesi düzgün temizlenmezse çok mikrobu içinde barındırdığı için çeşitli hastalıklara neden olur. Bu nedenden dolayı siz değerli okurlarımıza dana işkembe ile ilgili tarifimizi vermeden önce dana işkembenin nasıl temizlendiğini anlatmak daha doğru olacaktır.

Dana İşkembe Nasıl Temizlenir?
Bu işlemleri tamamladıktan sonra dana işkembeniz tam anlamıyla bir yemekte kullanılacak kadar temizlenmiş olur. Temizleme işlemini tamamladıysanız artık dana işkembe çorbasının düdüklü tencere yardımıyla nasıl yapılacağını aşağıdaki tarifimizden öğrenebilirsiniz.

Dana İşkembe Çorbası (Düdüklü Tencere)

Bu tarifi tercih etme sebebimiz düdüklü tencerenin ısı miktarı daha fazla olacağından dana işkembesinin daha steril olması sağlanmış olur.

Dana İşkembe Çorbası Malzemeleri
Dana İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?

Düdüklü tencereye dana işkembesi suyun altında kalacak şekilde su doldurup 30-45 dakika arası haşlıyoruz. Düdüklü tencerede haşlama işlemi tamamlandıktan sonra dana işkembesini düdüklü tencereden alıp soğuması için dinlendiriyoruz. Düdüklü tencere kullanmayı bilmeyenler için hatırlatalım, düdüklü tencerenin kapağını hemen açmayalım patlayabilir. Dikkat edilmesi gerekir. Dana işkembesi soğuduktan sonra ince ince kıyalım. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ayrı bir tencerede yağ ve unu pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine hazırlamış olduğumuz dana işkembeyi ve haşlama suyunu ekleyerek iyice kaynatalım. Ayrı bir kapta sos için kırmızıbiber ve yağı kızdırıp sosumuzu hazırlayalım. Sarım saklı sirke ile servis edelim. Unutulmaması gereken en önemli nokta ise asla haşlama suyundaki yağı kullanmayalım. Bunun sebebi dana işkembede bulunan mikroplar bu yağ ve köpükte toplanır. Bu yağ ve köpüğün tarif hazırlanırken her fırsatta bir kepçe yardımıyla temizlenmesi gerekir.

Dana işkembesi hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }